![](/media/lib/231/n-dronprzeszkody-8153048dee13252a5a43287d64e07ea2.jpg)
Leci i unika przeszkód
3 listopada 2015, 11:43Andrew Barry doktorant z Laboratorium Nauk Komputerowych i Sztucznej Inteligencji (CSAIL) na MIT oraz jego opiekun, profesor Russ Tedrake, stworzyli nowy system wykrywania przeszkód na drodze dronów
![](/media/lib/102/n-diabel-tasmanski-0b8ef4b8422c29149d39a8279b6d596e.jpg)
Przeżywają nie najsilniejsi...
15 maja 2017, 12:00Australijscy i amerykańscy naukowcy zauważyli, że najbardziej zagrożone zakażeniem i zgonem z powodu raka pyska (ang. DFTD, devil facial tumour disease) są najsprawniejsze diabły tasmańskie.
![](/media/lib/334/n-rozne-etapy-przetwarzania-ziaren-ryzu-39d1fba2ca781aff9de8dd258752e236.jpg)
Nowy sposób konserwowania zdrowych pokarmów za pomocą naturalnych związków
4 stycznia 2019, 11:49Naturalny przeciwutleniacz występujący w otrębach może znaleźć zastosowanie jako konserwant żywności.
![](/media/lib/404/n-szympanstermit-43a60cdb60e2cc0689c8ab5ec30b7eef.jpg)
Badania potwierdzają, że szympansy posiadają własne kultury
29 maja 2020, 11:52Od pewnego czasu wśród specjalistów kiełkuje idea „szympansiej etnografii”, czyli badań kulturoznawczych nad szympansami. Już sam pomysł, że inne zwierzęta niż ludzie mogą wytworzyć kulturę – czyli zbiór zachowań i norm społecznych różnych w różnych grupach – jest niezwykle kontrowersyjny. Tymczasem ukazały się kolejne badania, które potwierdzają, że istnieje kultura szympansów.
![](/media/lib/386/n-cerebras-214f569b34d041cf7b4a78eb999b4eca.jpg)
Największy na świecie procesor jest szybszy niż procesy fizyczne. Zrewolucjonizuje sztuczną inteligencję?
27 listopada 2020, 12:13Cerebras Systems, twórca niezwykłego olbrzymiego procesora dla sztucznej inteligencji, poinformował, że jest on szybszy niż procesy fizyczne, które symuluje. W symulacji, składającej się z 500 milionów zmiennych CS-1 zmierzył się z superkomputerem Joule, 69. najpotężniejszą maszyną na świecie. I wykonał swoje zadanie 200-krotnie szybciej niż ona.
Skąd się bierze zapach morza?
2 lutego 2007, 10:23Morze czy ocean kojarzą nam się z wypoczynkiem, piaskiem pod stopami, szumem fal i charakterystycznym zapachem. Do tej pory naukowcy nie wiedzieli, co jest jego źródłem. Okazało się, że za trudną do opisania woń wodorostów, soli i czegoś jeszcze odpowiadają wytwarzane przez bakterie gazy. Biorą one m.in. udział w formowaniu się chmur, które naprowadzają zwierzęta na ślad pożywienia.
![Wilk workowaty w zoo w Hobart (1933); National Archives of Australia](/media/lib/28/1211281974_536360-25c8eefe401673a720dd0d5243c33120.jpeg)
Wilk workowaty: reaktywacja
20 maja 2008, 11:08Ostatni znany osobnik wilka workowatego (Thylacinus cynocephalus) padł w 1936 roku w zoo w Hobart. Gatunek został oficjalnie uznany za wymarły w 1986 roku. Ostatnio jednak jego DNA "ożyło" na nowo w organizmie myszy. To pierwszy przypadek, by materiał genetyczny wymarłego zwierzęcia funkcjonował w organizmie żyjącego gospodarza. Naukowcy mają nadzieję, że w ten sam sposób uda się odkryć, jak dokładnie wyglądały dinozaury czy neandertalczycy.
![](/media/lib/58/plac-zabaw-ad16154ac5a64186300fd82f22287bd0.jpg)
Bezpieczniejszy plac zabaw
18 grudnia 2009, 09:48W porównaniu do stosowania trocin, wysypywanie placów zabaw piaskiem granitowym zmniejsza u dzieci liczbę złamań ręki (PLoS Medicine).
![Występowanie malarii na świecie© Centers for Disease Control and Prevention](/media/lib/16/1192720527_288659-7b7a9c2f4b9201d7f795cc9dbff63b40.jpeg)
Grzybem w malarię
7 kwietnia 2011, 12:44Brytyjscy naukowcy z Westminster University chcą zaprząc zmodyfikowane gentycznie grzyby do walki z malarią. Angray Kang i jego zespół, po latach badań odkryli, że komary zainfekowane odpowiednio zmodyfikowanym grzybem przenoszą znacznie mniej zarodźców malarii, dzięki czemu trudniej im zarazić człowieka.
![](/media/lib/125/n-kelnerka-d95a5e903b2be6e6441cfb3226c44eb6.jpg)
Kelnerka w czerwonym dostanie wyższy napiwek (od mężczyzn)
3 sierpnia 2012, 12:17Klienci dają wyższe napiwki kelnerkom ubranym na czerwono. Wyniki studium opisano w periodyku Journal of Hospitality and Tourism Research.